fbpx

Meeldija mustrist eneseväärtustamiseni

juuli 4, 2024
loodus

Kas sulle on tähtis teiste poolehoid ja tunnustus? Või oled liigselt mures suhete säilimise pärast?

Meeldija (people pleaser) on inimene, kes seab teiste vajadused enda omadest ettepoole. Sellise käitumismustriga inimesi peetakse lähedaste poolt sageli meeldivateks ja nad tunduvad abivalmid. Seda põhjusega – panustad ju teise inimese heaolusse rohkem, kui enda omasse. 

Meeldijana valmistab sulle raskusi enda eest seismine. See võib kergelt viia eneseohverdava käitumiseni  ja põhjustada süvenedes selliseid vaimse tervise probleeme nagu suurenenud ärevus, depressioon ja kaassõltuvus.

Märgid, mis näitavad, et võid olla meeldija:

Sul on raske öelda EI.

Oled tihti murelik, mida sinust arvatakse.

Nõustud ja teed asju, mida sulle teha ei meeldi või mida sa tegelikult ei soovi.

Tunned end süüdi, kui enda eest seisad või EI ütled.

Oled kimpus madala enesehinnanguga ja kahtled oma väärtuses.

Pead oluliseks teistele meeldimist ja vajad nende heakskiitu.

Kardad, et enese eest seismine paneb ümbritsevad arvama, et oled isekas ja enesekeskne.

Vabandad palju ja ütled tihti, et sul on kahju.

Võtad süü enda kanda, isegi siis, kui sa pole süüdi.

Sul pole enda jaoks kunagi piisavalt vaba aega.

Jätad oma vajadused tähelepanuta, et pigem panustada teiste heaks.

Nõustud inimestega, isegi, kui sa tegelikult nii ei arva.

“Meeldijana” oled sa väga tähelepanelik ümbritevate tunnete osas ja suudad neid väga hästi „lugeda“. Oled empaatiline ja hooliv. Lähedaste jaoks on need omadused positiivsed ja toetavad. Sinu jaoks on see kõik aga tihti väsitav ja kurnav. 

Paned enda väärtuse sõltuma sellest, kas suudad teised õnnelikuks teha ja nende jaoks piisavalt olemas olla. Kuigi sind võidakse kirjeldada, kui “andjat” või suuremeelset inimest, põhjustab liigne vajadus meeldida, sulle endale tihti ülekoormust ja stressi.

Võimalikud põhjused?

Selleks, et käitumismustrit endas ära tunda ja sellest välja astuda, on oluline mõista, mis seda käitumist põhjustab ja alal hoiab.

Võimalikud põhjused “meeldija” mustri kujunemiseks: 

  • Madal enesehinnang – mida madalamalt end hindad, seda suurem on vajadus saada välist kinnitust ja heakskiitu. Võid pidada teistele meeldimist nii oluliseks, et ei oska enam märgata ja väärtustada oma soove ja vajadusi ning seada piire.
  • Ebakindlus meeldimise soovi taga peidab end tihti hirm, et kui sa ümbritsevaid õnnelikuks ei tee või neile sobival viisil ei käitu, siis sa neile ei meeldi. 
  • Teiste heakskiidu ärateenimine –  selleks, et tunda end aktsepteerituna ja vajalikuna, panustad igal võimalusel teiste “päästmisele” ja aitamisele, ka siis, kui seda ei ole palutud.
  • Kogemused lapsepõlvest – “meeldija” käitumismuster on tihti ära õpitud juba lapsepõlves. Oled ehk saanud lähedaste tagasiside põhjal kinnitust, et ainult siis, kui täidad nende ootusi, saad tunnustuse osaliseks? Või kasvanud kodus, kus sinu vajadusi eirati ja ei osatud märgata. Võimalik, et sinu pereliikmed olid ise oma eluga nii kimpus, et sinu soovidel ei olnudki “kohta”.
  • Perfektsionism püüad olla täiuslik, kuna kardad, et pole muidu piisav.
  • Varasema negatiivse kogemuse mõju – mustri kujunemise ajendiks on ka valus, raske või traumaatiline kogemus minevikust. Näiteks, kui said lapsepõlves tihti füüsiliselt karistada, võid püüda inimestele meeldida, et vältida konflikte ja pahameelt. Minevikus väärkohtlemist kogenud inimesed võivad olla hirmul, et vägivald kordub, kui nad enda eest seisavad. 

Teekond eneseväärtustamiseni

  • Teadvustamine – esimene samm tervenemisel on käitumismustri äratundmine. Proovi märgata olukordi, kus enda vajadused teiste nimel alla surud.
  • Negatiivsete uskumuste vaidlustamine – analüüsi, mis ajendab sinu soovi meeldida. Mittetoetavad uskumused kujunevad ka lapsepõlves saadud traumaatilistest kogemustest – näiteks hirm hülgamise või suur vajadus välise heakskiidu järele. Oluline on negatiivsed uskumused vaidlustada ja leida kinnitus enda väärtusele.
  • Piiride seadmine – õpi seadma ja väljendama suhetes oma vajadusi ja piire selgelt. Oluline on enda eest seista viisakal, kuid kindlal viisil. Kasuta selleks MINA-sõnumeid. Harjuta EI ütlemist, ilma, et tunneksid süütunnet.

Kuna käitumismustrite ja uskumuste kujunemisele pannakse alus juba lapsepõlves ja need on aja jooksul sulle omaseks saanud, võib nende märkamine ja muutmine olla keeruline ülesanne. Ka võib piiride seadmine ja enese eest seismine sind alguses hirmutada. Muutuste loomine ei ole alati kerge.

Ma mõistan sind. Olen sinu kõrval ja aitan sul leida viise, kuidas edasi liikuda. Koos saame sinu jaoks palju ära teha, et väärtustaksid kõrgemalt iseennast ja oma vajadusi ning sinu suhted teistega oleksid tervemad ja rahuldustpakkuvamad. 

Sinu väärtus ei sõltu teiste heakskiidust – see tuleb sinu rahulolust iseendaga, kui elad oma elu enda tingimustel!

Jaga artiklit:

Loe ka teisi artikleid:

Kas oled pärast stressirohket päeva tundnud peavalu? Neid isegi nimetatakse pingepeavaludeks. Või pitsitab rinnus ja raske on hingata, kui tunned...

Kas oled öösiti ärkvel, pea muremõtteid täis ja võimatu on uinuda? Võibolla tekitab pinget tähtaegade lähenemine tööl, tunned ebakindlust tulevikule...