fbpx

Keha kõneleb – terviseprobleemide sõnumid

juuli 4, 2024
Keha-kõneleb-–-sümptomite-taga-peituvad-sõnumid

Kas oled pärast stressirohket päeva tundnud peavalu? Neid isegi nimetatakse pingepeavaludeks. Või pitsitab rinnus ja raske on hingata, kui tunned ärevust? 

Oled kogenud kõhuvalu, kui pead end uues olukorras proovile panema või esinema? Seedesüsteem on muide kõige esimene, mis stressile  ja hirmule reageerib, tehes seda iivelduse, kõhuvalu või kõhus “keeramise” tundega. 

Need kehalised aistingud pole juhuslikud. Sinu ebamugavuste taga on sõnumid, mille kaudu keha üritab sulle märku anda. Need on psühhosomaatilised sümptomid ehk lihtsamalt öeldes -sinu psühholoogiline seisund mõjutab olulisel määral sinu füüsilist tervist.

Kõik sinu keha rakud, koed ja elundid on seotud närvisüsteemiga, mis vastutab ka sinu vaimse tervise eest. Seega on teatud määral enamik haigusi psühhosomaatilised.

Miks keha märguandeid kuulata?

Iga haiguse teke või kulgemine on mingil moel mõjutatud sinu tervise seisundist ja emotsioonidest. Kui oled väsinud, magamata või pikemat aega pinges, siis sinu immuunsüsteem nõrgeneb ja sa haigestud kergemini, põed pikemalt ning tihti ka raskemalt.

Kuhjunud lahendamata emotsioonide, stressi või ärevuse puhul, reageerib sinu keha erinevate terviseprobleemidega. Pinge avaldub sageli kehas just kõige nõrgemas kohas. Kui sa ei mõista põhjust, liigub probleem kehas sügavamale või muutub tõsisemaks. Sinu keha on tark  ja püüab alati säilitada tasakaalu ja harmooniat. Terviseprobleem on justkui keha appikarje, et sa midagi muudaksid.

Alguses annab keha märku väiksema ebamugavustundega, justkui sosistades. Kui sa tema signaale eirad või tõlkida ei oska, muutub sõnum järjest tugevamaks ja enesetunne kehvemaks, kuni oled sunnitud probleemiga tegelema ja abi otsima. Nagu telefon, mis annab sulle aegajalt märku, et tarkvara vajab värskendamist. Kui sa sellega tegelemist pidevalt edasi lükkad, lakkab telefon mingil hetkel lihtsalt töötamast ja lülitab end välja. 

Millest keha sõnumid räägivad?

Keha annab terviseprobleemide ja ebamugavuste kaudu signaali, et vajad suunamuutust –  pead üle vaatama oma emotsionaalse seisundi, stressitaseme või keskkonna, milles viibid.

Pikaajaline stress ja ärevus, lahendamata traumad ja emotsionaalsed probleemid võivad viia mitmesuguste kehaliste häirete ja isegi tõsisemate haigusteni, põhjustades muuhulgas südame-veresoonkonna probleeme, autoimmuunhaiguseid ja isegi kroonilisi valusid.

Vahel on enne haigestumist toimunud inimese elus mõni suurem läbielamine, millele lahendamisele ta ei ole osanud piisavat tähelepanu pöörata. Inimesed ja nende reaktsioonid stressile ja toimunud sündmustele on nii individuaalsed. Mõni olukord võib sinus käivitada tugeva sisemise stressi või tekitada seose negatiivse minevikusündmusega. Võid teatud läbielamistesse kinni jääda, oskamata neid ise lahendada.

Kuidas keha sõnumeid tõlgendada?

Proovi jälgida, milliseid ebamugavusi teatud olukorras koged ja millest see sulle kõneleda võiks.  See võib olla märk liigsest koormusest ja sellest, et  keha vajab puhkust. Ka allasurutud emotsioonid ja lahendamata stressid mõjutavad oluliselt sinu tervist ja heaolu.  

Meil on raskuste korral sageli keeruline end ise kõrvalt näha ja analüüsida. Vahel on kauem kestnud ebamugavustunne või käitumismuster juba nii omane, et on keeruline sellele tähtsust omistada ja seoseid luua. 

Sageli otsitakse abi siis, kui terviseprobleem on süvenenud või juba pikka aega kestnud, aga see ei pea nii olema. Kui pöördud toetuse saamiseks varem, on ka hea enesetunde taastumine kiirem ja püsivam. 

Kombineerin seanssidel kehapõhiseid tehnikaid (nagu rakenduslik kinesioloogia) psühholoogilise nõustamise meetoditega, et aidata sul avada ukse sügavamale iseenda mõistmisele. Kehapõhiste lähenemiste abil saab kehalt vajalikku lisainfot. Terviklik lähenemine võimaldab lahendada probleemide algpõhjuseid, et taastada sinu heaolu. 

Jaga artiklit:

Loe ka teisi artikleid:

Kas sulle on tähtis teiste poolehoid ja tunnustus? Või oled liigselt mures suhete säilimise pärast? Meeldija (people pleaser) on inimene,...

Kas oled öösiti ärkvel, pea muremõtteid täis ja võimatu on uinuda? Võibolla tekitab pinget tähtaegade lähenemine tööl, tunned ebakindlust tulevikule...